DESTINACIJA - CRNA GORA

Crna gora, biser Mediterana, zemlja jedinstvena na toliko mnogo načina, smještena je na jugu Jadranskog mora. Oivičena čistim more, prekrivena bijelim stijenama, okupana Mediteranskim sunce, Crna Gora je jedna od posljednjih evropskih oaza gdje možete da pobjegnete iz užurbanog ritma grada I relaksirate se uz zvuke talasa I planinskog vjetra kao I da osjetite mirise netaknute I slikovite vegetacije. Nigdje drugo ne možete naći toliko prirodnog bogatstva, ljepote, plaza, čistih jezera, brzih rijeka I predivnih planina na tako maloj udaljenosti kao u Crnoj Gori. Ujutru se mmožete probuditi pored predivne Jadranske obale, ručati na Skadarskom jezeru I uživati u večernjoj šetnji po Crnogorskim planinama. Crna Gora vas ne može ostaviti ravnodušnim.

GDJE JE CRNA GORA?

Crna Gora se nalazi između 41º 52´-43º 42´ sjeverne širine I 18º26´- 20 º 22´ istočne dužine I pripada centralnom Mediteranu na jugu Evrope. Na sjeveru se graniči sa Srbijom, na jugoistoku sa Kosovom I Albanijom, na jugu je odvojena od Italije Jadranskim morem a na zapadu se graniči sa Hrvatskom I Bosnom I Hercegovinom. Zauzima svega 13812 km2 površine I ima oko 670000 stanovnila. Ona je jedna od najjužnijih država Evrope koja izlazi na Jadransko more. Udaljena od Rima 500 km, 1500 km od Parita I Berlina, 2000 km zapadno do Moskve, Crna Gora leži na Balkanskom poluostrvu u samom srcu Evrope.

KAKO DOĆI?

Do Crne Gore možete doći svim prevoznim sredstvima u bilo koje doba godina I to kopnom, morem ili vazduhom, avionom, brodom, jahtom, vozom, biciklom, automobilom. Potrebno je svega dva sata za dolazak do Crne Gore iz bilo koje Evropske metropole. Postoje dva međunarodna aerodrome- u Podgorici (12 km od grada) I Tivtu (4 km od centra grada). Ukupna dužina puteva u Crnoj Gori iznosi 5277 km. Putevi su dobri, a morski I planinski predjeli su povezani sa Jadranskom magistralom. U Crnoj Gori nema autoputeva, ali izgradnja treba ubrzo da počne.
Putnički I teretni feribrod saobraća na liniji Bar- Bari I Bar- Ankona. Luke Bar, Budva, Kotor I Herceg Novi imaju status luka za međunarodni saobraćaj. Za najljepše I najveće jahte (do 150 m dužine) u Tivtu se nalazi luka Porto Montenegro koja predstavlja savremenu marinu sa svim servisima. 13. septembra 1908. Prvo vozilo je prošlo po pruzi od Bara do Virpazara I taj dan se smatra Danom Društva. Ukupna dužina pruge u Crnoj Gori iznosi 335,46 km. Ova mreža povezuje Crnu Goru sa Srbijom I Albanijom. Najvažnija pruga Bar- Beograd, važna je za ekonomoju Crne Gore, Srbije I Evrope. Ona donosi turiste iz Srbije, Albanije, Mađarske, Češke I Rusije.
Ukupna dužina pruge u Crnoj Gori iznosi 335,46 km. Ova mreža povezuje Crnu Goru sa Srbijom I Albanijom. Najvažnija pruga Bar- Beograd, važna je za ekonomoju Crne Gore, Srbije I Evrope. Ona donosi turiste iz Srbije, Albanije, Mađarske, Češke I Rusije.

OBALA I PRIMORJE

293 km dugačka obala prikazuje duh Mediterana sa svojim kamenim puteljcima, šest gradova stare civilizacije, botaničkom baštom sa biljkama koje su mornari donosili iz cijelog svijeta, karnevalima I festivalima tokom cijele godine. Plaže su poznate po svojoj ljepoti, po tome što su drugačije, I po svojim ljekovitim svojstvima. Tokom ljeta obala je centar zabave I kulturnih događaja, muzičkih I filmskih I međunarodnih takmičenja. 117 plaža su poređane duž obale- pješčane, šljnkovite I kamenite..Pomenućemo samo čuvenu Bečićku plažu koja je bila proglašena najljepšom plažom u Evropi1936. godine u Parizu. Lord Bajron I Bernard Šo su bili oduševljeni Crnogorskom obalom, članovi kraljevske porodice poput Engleske princeze Margaret I bivši Italijanski kralj Umberto II Savojski, Španska princeza su je posjetili, poznate filme dive poput Sofije Loren, Elizabet Tejlor I Kirk Daglas, kao I najljepše žene svijeta poput Doris Dej, Klaudije Šifer I Ketrin Zeta Džons su se šetale njenim kamenim pločnicima.

CRNA GORA KROZ SLIKE

Adresa

Centrala: Fab Live d.o.o. Tre canne- Donji Bulevar bb,

Država i Grad: 85310 Budva, Crna Gora

Kontakt

Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Telefon 1: +382 33 681 555

Telefon 2: +382 33 473 281

Telefon 3: +382 69 019 999

O nama

Preduzeće fab Live d.o.o. (www.fablive.me) je jedna od najstarijih I najvećih Crnogorskih kompanije čija je glavna poslovna aktivnost vezana za proizvodju vrata I prozora od aluminijuma I staklenih fasada. Preduzeće zapošljava 180 ljudi u različitim sektorima.